Simona Fišerová

INTERIER BYTU PRAHA – MODŘANY

Autoři : Simona Fišerová, Adéla Středová
Realizace : 2014

Fotografie : Milan Mošna, časopis Rezident, Parket Atelier

Návrh interieru jsme začali řešit již před dokončením hrubé stavby celého objektu. Takže bylo dostatek času na změny dispozice, tak aby odpovídala individuálním požadavkům klientů.

Byt má necelých 130 m2 a je orientovaný na severo-východ. Vznikl spojením dvou menších bytových jednotek, je situovaný v přízemí domu. Jsou zde zachovány dva vstupy. Jeden hlavní do předsíně a druhý provozní, do technické místnosti. Byt je rozdělený na obytné místnosti, technické zázemí, kde se nachází i pračka se sušičkou a dva menší prostory – pracovnu a pokoj pro hosty. V blízkosti dětského pokoje a pokoje pro hosty je velká koupelna s vanou a v zadní části bytu, je za posuvnými dveřmi téměř samostatná jednotka zahrnující ložnici rodičů, šatnu a koupelnu se sprchou. Hlavní obytné prostory, jako je obývací pokoj, jídelna s kuchyňským koutem, ložnice a dětský pokoj, přímo navazují na terasu a zahradu. Kontakt s ní, a výhled dále do krajiny je velkou přidanou hodnotou a dodává bytu další rozměr. Všechny místnosti spojuje dřevěná podlaha z dubových parket, která je vytápěná podlahovým topením. Pouze v koupelnách a technické místnosti jsou doplněné topné žebříky.
Na podlaze v technické místnosti je cementová stěrka z důvodu snadné udržovatelnosti. V koupelnách je na stěnách i na podlaze velkoformátový obklad Laminam. Zvolili jsme světlý, téměř bílý odstín v kombinaci s tmavší hnědo-zlatým dekorem, který stěnám dodává zvláštní luxusní nádech. Nábytek byl vyroben atypicky na míru. Je použita převážně bílá barva (matný lak) v kombinaci s jemným světlým odstínem dřevěné dýhy. Výrazným prvkem je tmavě modrá kuchyňská linka černou pracovní deskou a vše doplňuje například jídelní stůl z ořechové dýhy nebo barevné čalounění židlí. Odvážnější kombinace barev a dřev výsledně působí velmi vyrovnaně.

Jedním z požadavků bylo vytvořit příjemné a útulné bydlení, ve kterém bude mít každý z členů rodiny „své místo“, ale zároveň budou místnosti propojené a blízko. I podle reakcí majitelů po nastěhování, se záměr podařilo naplnit.